Hrvatska Baháʼí zajednica obilježila stogodišnjicu smrti ʻAbdu’l-Baháa

U subotu 27.studenoga 2021., zajedno s milijunima bahá’íja širom svijeta, bahá’í Hrvatske obilježili su stogodišnjicu Uzašašća‘Abdu’l-Baháa. Priredbe su održane u tri glavne Bahá’í zajednice u Hrvatskoj, u Zagrebu, Velikoj Gorici i Rijeci.

U Rijeci, događaji koji su vodili do obilježavanja započeli su u petak 26. studenoga molitvenim lancem, u različitim kućanstvima u čitavom klasteru Istre i Kvarnera, gdje su prijatelji izgovarali molitve u svojim domovima po sat vremena, u nizu od 16.30 do 23.30. 

Samo obilježavanje započelo je u ponoć i uključivalo je pjesme koje uzdižu duh, molitve, izvješće o smrti ‘Abdu’l-Baháa, te u 1 sat poslije ponoći izgovaranje Ploče pohođenja ‘Abdu’l-Baháa na hrvatskom i engleskom jeziku. Bio je to dostojanstven i uzvišen događaj. Sudionike su dirnule priče o posljednjim trenutcima ‘Abdu’l-Baháa i Njegovim željama da mi nastavimo Njegovo nasljeđe. 

U subotu, 27. studenoga navečer,  jedan od va događaja održana u kućama, kako je zatražilo Mjesno duhovno vijeće, organiziran je u domu i preko zooma. On je uključivao kratak uvod o ‘Abdu’l-Baháu, nakon čega su uslijedile kratke molitve i pripovijedanje priča o ‘Abdu’l-Baháa.

Kratak program i pripovijedanje priča u spomen ‘Abdu’l-Baháa u domu u Rijeci

— x —

U Velikoj Gorici, u petak navečer, u 1:00 sat, svaka obitelj imala je vlastito obilježavanje Uzašašća ‘Abdu’l-Baháa. Neke obitelji stvorile su posebno uznosito ozračje  puno poštovanja za svoja kućna obilježavanja. U nekim domovima ove su svjetiljke bile paljene svake noći tijekom ovog mjeseca, vodeći do noći Uzašašća.

U petak ujutro, nakon svakodnevnog jutarnjeg molitvenog sastanka, sudionici su zajedno preko zooma gledali film „Uzor”.Poslane su pozivnice prijateljima i kontaktima da ponovno pogledaju film u subotu ujutro.

Mjesno duhovno vijeće Velike Gorice također je doniralo „Pariške govore” knjižnicama u Velikoj Gorici i Sisku, i namjerava razdijeliti oko 30 primjeraka knjige pojedincima. Oni planiraju nastavak toga projekta tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

— x —

U Zagrebu, obilježavanje je održano u 1:00 sat po ponoći u petak u Baháʼí centru s jednom obitelji koja je pratila preko zooma. Osam članova zajednice bilo je prisutno. Otpjevano je nekoliko pjesama, i pročitane su neke molitve i izvadci iz Spisa, i na samom kraju je pročitana Ploča pohođenja.

Glavno obilježavanje za  Baháʼí zajednicu bio je javni događaj održan u subotu 27. studenoga u prestižnoj dvorani ”Novinarskog doma” Hrvatskog novinarskog društva, gdje je bila održana proslava Dvjestogodišnjice rođenja Bahá’u’lláha u listopadu 2017.

Sudionici okupljeni u dvorani “Novinarskog doma”

Bio je to uznosit i dostojanstven  program na koji je došlo 45 ljudi, uključujući 21 prijatelja Vjere. Bio je to, također, radostan događaj u kojem su sudjelovale sve generacije!

Ova javna proslava života ‘Abdu’l-Baháa uključivala je kratak uvod o životu i značaju ‘Abdu’l-Baháa, duhovni program  s molitvama i spisima ‘Abdu’l-Baháa, pjesmama koje su izvodila djeca sa dječjih satova, te prezentacija grupe mlađih mladih. Nakon programa je uslijedila umjetnička radionica.

Molitveni program otvorio je Neven Mrzlečki poznatom pjesmom o ‘Abdu’l-Baha’u, “Dastam Begir” (Drži moju ruku), u novom prijevodu na hrvatski pripremljenom posebno za ovu prigodu.

Neven Mrzlecki pjeva „Dastam Begir“ na hrvatskom
Neven Mrzlecki pjeva „Dastam Begir“ na hrvatskom

Pripremljena je posebna izložba prikazujući 4 teme: Uzor, Središte Pogodbe, Putovanja na Zapad, te smrt ‘Abdu’l-Baháa.

Vrhunac programa bila je prezentacija grupe mlađih mladih koja je nedavno oformljena u četvrti Gajnice u Zagrebu. Tema prezentacija bila je važnost davanja, prema knjizi „Lahori potvrde” koju su pravo počeli proučavati.

Portret ʻAbdu’l-Baháa, dar Nacionalnog duhovnog vijeća Austrije Nacionalnom duhovnom vijeću Hrvatske, izložen na počasnom mjestu u dvorani.

Portret ʻAbdu’l-Baháa, dar Nacionalnog duhovnog vijeća Austrije Nacionalnom duhovnom vijeću Hrvatske
Fotografija ‘Abdu’l-Baháa sa citatom kao dar posjetiteljima
Djeca i njihovi roditelji uživali su u umjetničkoj origami radionici izrade cvijeća od papira