Kako bahá’í djeluju

“Pehar znanja se prelijeva; blagoslovljeni su oni koji ispijaju u gutljajima! Vrelo života se izlijeva; blagoslovljeni su oni koji piju!”

— ‘Abdu’l-Bahá

Još od začeća Bahá'í vjere u devetnaestom stoljeću, rastući broj ljudi pronašao je u učenjima Bahá'u'lláha neodoljivu viziju boljeg svijeta. Mnogi su crpili uvide iz tih učenja — na primjer, o jednosti čovječanstva, o jednakosti žena i muškaraca, o uklanjanju predrasuda, o skladu znanosti i religije — i težili su primijeniti Bahá'í načela u svojim životima i poslovima. Drugi su išli još dalje i odlučili pridružiti se Bahá'í zajednici i sudjelovati u njenim naporima da izravno doprinesu ostvarenju Bahá'u'lláhove čudesne vizije za sazrijevanje čovječanstva.

Bahá'í dolaze iz svih sfera života. Mladi i stari, kako muškarci tako i žene, oni žive zajedno s drugima u svakoj zemlji i pripadaju svakom narodu. Oni dijele zajednički cilj da služe čovječanstvu i da poboljšavaju svoj unutarnji karakter u skladu sa učenjima Bahá’u’lláha. Zajednica kojoj pripadaju jest zajednica učenja i djelovanja, oslobođena bilo kakvog osjećaja superiornosti ili prava na isključivo razumijevanje istine. To je zajednica koja teži njegovati nadu za budućnost čovječanstva, promicati svrhovito djelovanje, i slaviti nastojanja svih onih koji u svijetu rade na promicanju jedinstva i ublažavanju ljudskih patnji.

“Bahá’u’lláh je iscrtao krug jedinstva. On je napravio plan za ujedinjenje svih naroda, za okupljanje svih njih pod okriljem šatora sveopćeg jedinstva. To je djelo Božanske Dobrostivosti, a svi se moramo truditi, i srcem i dušom, sve dok u svojoj sredini ne budemo imali stvarnost jedinstva. A dok budemo radili, snaga će nam biti davana.”

— ‘Abdu’l-Bahá