Shoghi Effendi – Čuvar Bahá’í vjere

Kako bi osigurao da Njegova Objava ispuni svoju svrhu ujedinjennja čovječanstva te kako bi se održalo jedinstvo Bahá’í zajednice, Bahá’u’lláh je u svojoj Oporuci imenovao svog sina ‘Abdu’l-Bahá Središtem Pogodbe – osobom kojoj se svi vjernici trebaju okrenuti za vodstvo i tumačenje Spisa. S istom namjerom održavanja jedinstva zajednice, ‘Abdu’l-Bahá je odgovornu zadaću vodstva svjetske Bahá’í zajednice prenio na svog najstarijeg unuka Shoghija Effendija, kojeg je prozvao “Čuvarem”.

‘Abdu’l-Bahá (lijevo) i njegov unuk Shoghi Effendi.

Univerzalna kuća Pravde i Shoghi Effendi imali su zadatak primjene principa, objave zakona i zaštite institucija Vjere.

Shoghi Effendi je sistematično njegovao razvoj, produbljivao razumijevanje i jačao jedinstvo Bahá’í zajednice tijekom 36 godina, iskazujući izvanrednu pronicljivost, mudrost i posvećenost. Jedinstveni administrativni sustav koji je dizajnirao Bahá’u’lláh za cijelo čovječanstvo, brzo se razvio po cijelom svijetu pod skrbi Shoghija Effendija. Preveo je Bahá’í Spise na engleski jezik, razvio administrativni i duhovni centar Vjere u Svetoj zemlji (Izrael) i u tisućama pisama koja je napisao, ponudio duboke uvide u duhovne dimenzije civilizacije i dinamiku društvenih promjena, otkrivajući nadahnjujuću viziju budućnosti prema kojoj se kreće čovječanstvo.

Život i djelo

Shoghi Effendi rođen je 1897. godine, u Akki, dok je njegov Djed ‘Abdu’l-Bahá još bio zatvorenik toga grada. Od najranije dobi postojanost u vjeri i duboka privrženost Djedu motivirali su svaki njegov pokret. Želio je svladati engleski jezik, kako bi mogao raditi kao tajnik i prevoditelj ‘Abdu’l-Baháa, te je 1920. započeo studij u Oxfordu, gdje je usavršio svoje znanje engleskog.

Shoghi Effendi u dječjoj dobi.

Nakon smrti ‘Abdu’l-Baháa 1920. godine, Shoghi Effendi je saznao da ga je njegov Djed, u svojoj Oporuci, imenovao Čuvarem Bahá’í Vjere. Usprkos žalosti zbog gubitka Djeda kojem je bio vrlo privržen, ali isto tako i gubitka Učitelja, koji je ljubeći jedinstvo i Vjeru vodio Bahá’í zajednicu, Shoghi Effendi je energično preuzeo zaštrašujuće veliku odgovornost. Preuzeo je zadatak izvršavanja onoga što je bilo napisano u Bahá’u’lláhovoj Ploči Karmel – uspostava Svjetskog Bahá’í centra na gori Karmel u Haifi; u Volji i Oporuci ‘Abdu’l-Baháa – ocrtavajući okvir i temelj razvoja Bahá’í administracije te u Pločama Božanskog Plana ‘Abdu’l-Baháa – pružajući smjernice za globalno širenje zajednice.

1937. godine oženio je Mary Maxwell, koju je kasnije opisao “moja pomoćnica, moj štit (…) i moja neumorna suradnica u teškim zadacima koje nosim.” Nisu imali djece.

Shoghi Effendij je preminuo iznenada, nakon epizode gripe, u Londonu, u 60. godini života. Njegovo počivalište na New Southgate groblju kod londona, mjesto je za molitvu i meditaciju posjetiteljima iz cijelog svijeta.

Tijekom nešto više od pet godina, od smrti Shoghija Effendija, do izbora prve Univerzalne kuće Pravde, zajednica je održala jedinstvo i nastavila slijediti zakone Vjere s nepokolobljivom čvrstoćom.