Razdoblje mladenaštva

konf.za mlade

“Iako je vaše stvarnosti oblikovala široka raznolikost okolnosti, ipak, želja za donošenjem konstruktivne promjene i sposobnost za smislenu službu, obje karakteristične za vaše razdoblje života, nisu ograničene ni na koju rasu niti nacionalnost, niti ovise o materijalnim sredstvima. Ovo sjajno razdoblje mladosti koje dijelite proživljavaju svi ― ali ono je kratko, i izudarano brojnim društvenim silama. Koliko je, onda, važno nastojati biti među onima koji su, prema riječima ‘Abdu’l-Baháa, ‘ubrali plod života’.”

— Univerzalna kuća Pravde

Mladi su odigrali ključnu ulogu u Bahá’í povijesti. Báb je sam obznanio Svoju misiju u dobi od samo dvadeset i pet godina, i mnogi iz družbe Njegovih sljedbenika bili su u cvijetu mladosti kad su prigrlili Njegovo Otkrivenje. U vrijeme Bahá’u’lláha i ‘Abdu’l-Baháa, mladi su bili na čelu napora u širenju poruke o novoj Vjeri i dijeljenju njenih učenja sa drugima.

Prateći put kojeg su utrle ove i ostale izvanredne osobe, tisuće mladih bahá’íja je, sa svakom generacijom, ustalo odgovoriti na poziv Bahá’u’lláha. Njihove napore je oduvijek usmjeravao sam Vrh Bahá’í vjere — danas, Univerzalna kuća Pravde — koja ohrabruje mlade bahá’íje da crpe iz predanosti i poleta karakterističnog za razdoblje mladenaštva i tako načine odlučan doprinos unapređenju duhovne i materijalne civilizacije.

Preširok je doseg vodstva i ohrabrenja koje pruža Univerzalna kuća Pravde i djelokrug odgovora mladih bahá’íja na današnji dan, a aktivnosti time nadahnute toliko su raznolike, da se u svoj svojoj cjelokupnosti ne mogu opisati ovdje. Ostatak ove teme usredotočit će se se samo na jedan primjer: niz konferencija za mlade koje su 2013. godine održane na 114 lokaliteta diljem svijeta, zajedno sa manjim okupljanjima koja su se, na valovima održanih konferencija, otad odvijala.

Pozivamo vas da pročitate u cijelosti poruku Univerzalne kuće Pravde naslovljenu desecima tisuća mladih sudionika, pogledate niz kratkih filmova iz serije “Služiti čovječanstvu”, i pročitate izvještaje sa svakog okupljanja u 2013. godini u posebnom dijelu web stranica Bahá’í svjetske novinske agencije. Posebno skrećemo pozornost na izvještaj iz Tirane u Albaniji gdje su bili prisutni mladi iz Hrvatske.

U nastavku je dio filmova iz serije “Služiti čovječanstvu” koji su priređeni sa hrvatskim titlovima.