Sveopći mir

DSCN6878Bahá’u’lláhova učenja su široka u svom djelokrugu, istražujući teme poput prirode i svrhe Objave, urođene plemenitosti ljudskog bića, njegovanja duhovnih kvaliteta, te ljudske interakcije s prirodom. Bahá’í Spisi su također puni osvrtaja na sveopći mir – “krajnji cilj cijelog čovječanstva” – kao i objašnjenja društvenih principa s kojima je ovaj mir povezan.

Među tim principima su nezavisno traganje za istinom; jednost čovječanstva, što je osnovni princip Bahá’í vjere; ukidanje svih vrsta predrasuda; sklad između znanosti i religije; jednakopravnost muškaraca i žena, dvaju krila uz čiju pomoć ptica čovječanstva može slobodno letjeti; uvođenje obaveznog obrazovanja; prihvaćanje jedinstvenog pomoćnog jezika; ukidanje ekstrema bogatstva i siromaštva; institucija svjetskog sudstva za donošenje presuda u parnicama među nacijama; i potvrda pravednosti kao vodećeg principa u ljudskim poslovima. Bahá’í ne vide ove principe kao jednostavne izjave neodređenih težnji – shvaćaju ih kao neodgodiva i praktična pitanja, koja se tiču pojedinaca, zajednica i institucija.

U listopadu 1985. Univerzalna kuća Pravde objavila je pismo upućeno većini čovječanstva, s temom sveopćeg mira, pod nazivom “Obećanje svjetskog mira”. Objašnjavajući razloge koji leže u temelju pouzdanja Bahá’í zajednice u dolazak međunarodnog mira kao sljedeće etape evolucije društva, napisano je:

Veliki mir prema kojemu su ljudi dobre volje kroz stoljeća težili svojim srcima, o kojem su vizionari i pjesnici bezbrojnim naraštajima izražavali svoju viziju, i koji su sveti spisi čovječanstva iz jednog doba u drugo dosljedno obećavali, sada je naposljetku nadohvat nacijama. Po prvi put u povijesti, svatko može sagledati cijelu planetu odjednom, s mnoštvom svojih raznolikih naroda. Svjetski mir nije samo moguć, on je neizbježan.


Više o ovoj temi:

Stranice svjetskog Bahá’í centra

Posjetite stranicu međunarodnog Bahá’í centra, koja donosi cijeli tekst izjave Obećanje svjetskog mira, podijeljen u nekoliko odjeljaka. Ona također sadrži dio s bitnim citatima Bahá’í spisa, usmjerenim posebice na društvena učenja Bahá’í vjere, kao na primjer: jednakopravnost muškaraca i žena, sveopće obrazovanje, ukidanje ekstrema siromaštva i bogatstva, kao i mnoge izjave, eseje i druge izvore.