Mladi i djeca izlažu prezentaciju o Baha'i administraciji na skupštini

Uspješno održana druga skupština Bahá’í zajednice Hrvatske

Izabrani članovi nacionalnoga upravnog tijela bahá'íja Hrvatske
Izabrani članovi nacionalnoga upravnog tijela bahá’íja Hrvatske

Nacionalno duhovno vijeće bahá’íja Hrvatske, nacionalno upravno tijelo Bahá’í zajednice Hrvatske, prvi put formirano prošle godine, ove godine je ponovno izabrano na godišnjoj Nacionalnoj skupštini održanoj 30. travnja 2022. u Zagrebu, u prisutnosti g. Mehdija Rezvana, predstavnika Kontinentalnog odbora savjetnika za Europu, institucije odgovorne za stimulaciju i podršku razvoja Bahá’í zajednica u njezinoj nadležnosti.

Nacionalno upravno tijelo izabralo je 19 delegata koristeći isti demokratski sustav koji rabe Bahá’í zajednice u preko 180 zemalja širom svijeta. Te su delegate ranije izabrali svi odrasli bahá’í u svojim respektivnim izbornim jedinicama na dvije skupštine jedinice, jednoj na obali a drugoj u unutrašnjosti.

Skupštini su također prisustvovali članovi Bahá’í zajednice koji nisu delegati, a mogu promatrati savjetovanje..

Delegati i članovi zajednice na Nacionalnoj skupštini
Delegati i članovi zajednice na Nacionalnoj skupštini

Djeca i mladi, koji su imali vlastiti paralelni program, ali su također promatrali izborni proces, vrlo su zainteresirano nazočili ovom jedinstvenom procesu. Bahá’í izbori ističu se zbog svojeg nedostatka nominacija i kampanja. Čitav je proces lišen najavljivanja izbora, nominacija i propagande. Glasači glasuju tajnim glasanjem za devet ljudi za koje vjeruju da su najprikladniji za članstvo u nacionalnom upravnom vijeću, prema vlastitoj savjesti i u duhu molitve, vodeći računa o njihovom moralnom karakteru i praktičnim sposobnostima.

Ova nacionalna skupština bila je održana u vrlo posebnom trenutku razvoja globalne Bahá’í zajednice. Nakon više od 25 godina procesa razvijanja kapaciteta u Bahá’í zajednicama širom svijeta da sustavno uče o izgradnji vitalnih zajednica u četvrtima i selima širom svijeta, bahá’í se sada uključuju u dugotrajan proces učenja kako osloboditi snage Bahá’í vjere za izgradnju društva, sa ciljem uspostavljanja istinski pravedne, miroljubive i prosperitetne globalne civilizacije.

Nakon izbora Nacionalnog duhovnog vijeća delegati su se savjetovali o situaciji u Bahá’í zajednici u Hrvatskoj, došli do ujedinjene vizije rasta i razvoja zajednice te strategijama koje će joj pomoći da napreduje i uključi se u interakciju sa širom zajednicom u Hrvatskoj.

Za više informacija pogledajte   www.bahai.hr i www.bahai.org