Konferencija „Poboljšanje svijeta” galvanizirala je sudionike!

Konferencija „Poboljšanje svijeta” održana u Zagrebu od 25. do 27. ožujka 2022. završila je paradnom notom. Konferencija je dio globalnog pokreta u kojem Bahá’í zajednice udružuju dobronamjernike čovječanstva u više od 15.000 sela, gradova i velegradova širom svijeta, kako bi se savjetovali zajedno o tome kako svoje energije za promicanje jedinstva kanalizirati u suočavanje sa potrebama svojih društava.

Konferenciji je prisustvovalo 135 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, gotovo polovica su bili mladi, mlađi mladi i djeca.

Sudionici razumiju da stojimo na prijelomnoj točci u povijesti čovječanstva, kad se izazovi koji pogađaju čovječanstvo povećavaju sa svakim danom―bilo da je to klimatska promjena, pandemija, rat i sukob, ili nadaleko proširene nepravde.

Međutim, oni su uvidjeli da, umjesto da nas paraliziraju, ove krize nude mogućnost provođenja duboke transformacije u našoj vlastitoj percepciji i ponašanjima, u našim međusobnim odnosima i onima s institucijama, te u samim strukturama društva. Ta transformacija mora započeti shvaćanjem da je čovječanstvo u biti jedno te o nužnoj potrebi da se uspostavi njegovo jedinstvo. Jedinstvo je preduvjet za istinski pravedan svijet, u miru i blagostanju.

U ovoj prijelomnoj točci oni su ponovno potvrdili svoju duhovnu odgovornost da promiču jedinstvo i rade zajedno na preoblikovanju društva, utemeljenoga na načelima ljubavi, uključivosti i uzajamnosti, u smjeru uspostavljanja jedinstvene nove globalne civilizacije.

A upravo je to bila svrha konferencije, prilika sudionicima da:

  • stječu veći uvid u prirodu duhovnog pothvata u koji su uključeni, i uhvate tračak Bahá’u’lláhove vizije za ujedinjeni svijet koji žele izgraditi;
  • razvijati dublje razumijevanje stvarnosti svojih zajednica i što znači stvarati vitalne zajednice;
  • stjecati osjećaj za put prevaljen do sada u tom smjeru kao motivacija da se nastave kretati naprijed;
  • promišljati o prirodi obrazovnog procesa koji će uvećati sposobnosti pojedinaca, zajednica i institucija za rad zajedno u smislu transformacije društva;  i
  • utvrditi načine kojima se mogu uključiti u društveno djelovanje i doprinositi društvenim diskursima koji su relevantni za društvenu transformaciju.

Tijekom tri dana sudionici svih dobnih uzrasta u vlastitim su grupama istraživali gornje teme kroz proučavanje materijala i diskusije, kao i različite radosne aktivnosti uključujući kolektivne umjetničke radionice, pjesme, igrokaze, igre i izgradnju timova što je doprinijelo razvijanju spona prijateljstva i jedinstva.

Vrhunac konferencije, osobito za mlade, mlađe mlade i djecu bile su tri aktivnosti službe koje su poduzeli drugog dana: sadnja cvijeća u četvrti Srednjaci; uspostavljanje spona prijateljstva sa mladim ukrajinskim izbjeglicama; i uključivanje ljudi u obližnjem parku u razgovore o poboljšanju svijeta te njihovim pozivanjem da se pridruže konferenciji.

Još jedan vrhunac konferencije bio je kulturni i umjetnički događaj u subotu navečer. Bila je to životna i radosna večer, sa živahnim nastupima Renesansnog ansambla “Vatroslav Lisinski” kojim su ravnali Heda Gospodnetić i Krešimir Švenda, zatim Neven Mrzlečki, tenor u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u društvu nekih prijatelja, dvije kratke predstave o Tahereh i Moni, junakinjama iz Bahá’í  povijesti, koje su izveli mladi, te igrokaz, video prezentaciju i dijeljenje sjemenki cvijeća koje su izvela djeca!

Zbor pjeva tradicionalnu pjesmu

Neven Mrzlečki pjeva pjesmu

Dok su se pripremali za odlazak, sudionici su promišljali o onom što su naučili i kako provoditi dalje u djelo saznanja s ove konferencije u svojim zajednicama.

Mnogi su sudionici podijelili svoje osjećaje o konferenciji, svoju žalost što je završila te svoju odlučnost raditi za poboljšanje svijeta.

Sudionici dijele svoje dojmove i uvide sa konferencije

Već stižu vijesti o efektima konferencije. Primjerice, sudionici iz Sarajeva izvjestili su da su sjemenke cvijeća koje su nam ponudila djeca bile posađene u vrtu njihove zajednice u Sarajevu. Djeca iz susjedstva uzbuđeno prate njihov rast i razvoj, simbol da smo svi cvijeće jednog vrta!

Mladi u Sarajevu sade sjemenke cvijeća koje su dobili od djece na konferenciji.