Na povijesnoj skupštini, bahá’í Hrvatske izabrali svoje prvo nacionalno upravno tijelo

Nacionalno duhovno vijeće bahá’íja Hrvatske, nacionalno upravno tijelo Bahá’í zajednice Hrvatske, izabrano je prvi put na inauguracijskoj Skupštini koja se održala 24. i 25. travnja u Zagrebu u prisutnosti gospodina Andreja Donovala, posebnog predstavnika Univerzalne kuće pravde, globalnog upravnog tijela Bahá’í svijeta, te gospodina Mehdija Rezvana, predstavnika Kontinentalnog odbora Savjetnika u Europi, institucije odgovorne za poticanje i podupiranje razvoja Bahá’í zajednica pod njihovom nadležnošću.

Svi delegati i predstavnici viših institucija na prvoj Nacionalnoj skupštini bahá’íja Hrvatske

Nacionalno upravno tijelo, zaduženo za usmjeravanje, koordiniranje i poticanje aktivnosti bahá’íja u Hrvatskoj izabralo je 19 delegata koristeći isti jedinstveni demokratski sustav koji koriste Bahá’í zajednice u više od 180 zemalja širom svijeta. Te iste delegate prethodno su izabrali u studenom 2020. svi odrasli bahá’í u svojim izbornim jedinicama na dvjema skupštinama, jednoj u kontinentalnoj i jednoj u primorskoj jedinici. S obzirom na epidemiološku situaciju, sudionici su se osjećali posebno blagoslovljeni što je bilo moguće održati ovaj događaj osobno, kad je većina nacionalnih izbora u Europi bila održana virtualno. Nažalost, također zbog tih mjera koje su dozvoljavale okupljanje maksimalno 25 osoba, članovi šire zajednice, koji obično mogu prisustvovati takvim nacionalnim skupštinama, nisu mogli biti osobno prisutni. No, oni su se pridružili dvjema prekrasnim virtualnim proslavama.

Jedan od delegata daje svoje glasove

Bahá’í izbori odlikuju se po tome što na njima nema nominacija niti izbornih kampanja. Cijeli proces lišen je kandidatura, nominacija ili agitiranja. Birači glasaju tajnim glasovanjem na nacionalnim skupštinama za devetoro ljudi za koje vjeruju da su najprikladniji za članstvo na nacionalnom upravnom vijeću, prema njihovoj vlastitoj savjesti u duhu molitve, uzimajući u obzir moralni značaj i praktičnu sposobnost. Jedan od sudionika ovako promišlja: „Ovo je nevjerojatno duhovni upravni proces, bez ikakve politike i strasti izbora koje poznajemo. To je pravi model kakav bi naša zemlja trebala slijediti.“

Mladi bahá’í iz Zagreba, kao brojač glasova, objavljuje rezultat glasanja

Drugi je komentirao: „Bilo je čudesno! Prenesen sam u drugi svijet. Okruženje ljubavi, jedinstva, radosti, međusobnog pomaganja i odvojenosti od svih briga prevladavalo je cijelom skupštinom.“

Bahá’í širom svijeta uključeni su u sustavni i vitalni proces učenja o tome kako stvoriti globalnu civilizaciju, proces osobne i društvene preobrazbe, usredotočujući se na procese izgradnje zajednice u susjedstvima i selima u kojima žive.

Nacionalne skupštine također su prigode da se delegati savjetuju i dijele uvide o napretku Bahá’í zajednice u njihovoj zemlji. Delegati, nadahnuti vodstvom globalnog upravnog tijela, sagledavaju trenutno stanje i pristupe svojih nastojanja za izgradnju zajednice i ponovno se posvećuju pojačavanju svojih aktivnosti u sljedećih godinu dana.